Wednesday, September 2, 2015

Trojstvo i trokut mu dom

Би сакал да ви ја препорачам рецензијата напишана од Иван Вељковиќ (Ivan Veljković) која неодамна (30 август 2015) беше објавена на српскиот портал „Показивач“, насловена Trojstvo i trokut mu dom. Се работи за рецензија на македонскиот стрип-албум „Мрак, хумор, тишина“, издаден минатата година, дело на авторите Дарко Богданов и Јордан Коцевски, во кој, како гости, учество зедоа и Весна Ничевска Саравинова, Андреј Манев, Игор Јовчевски, Стефан Коцевски и Александар Стеванов.


Извадок од рецензијата:

Mrak se dalje nastavlja Darkovim crtežom, ali ovog puta scenario pripada Aleksandru Stevanovu, u priči „Sve što je slatko, traje kratko“. Jedan lep obrt sa pričama o sukubama, oštećenim curama i večnom ljubavlju. Ništa ne govori o glavnoj akterki stripa da je iole pozitivnog karaktera; iako drži obećanje momka da će biti zajedno zauvek, čačka drugog momka da proveri validnost te tvrdnje. I naravno, čim je prvi momak napusti, ona uzima stvar (i njegovo srce) u svoje ruke i traži obećano „zauvek“.

...

Poslednja priča je iz perspektive stripovskog lika, mlade i nubilne kaubojke, koja se obraća svom upokojenom tvorcu, imenom i prezimenom Ljupčo Filipov (samim tim je pomenutom autoru i posvećena). Obraća se sopstvenom kreatoru, priča o smrti njegovoj i njenoj nemogućnosti da izbegne večnost. Autor umire, delo ostaje za vjeki vjekov. A kako likovi sami po sebi ne razgovaraju s autorima, a mrtvi autori ne govore ni sa živim ljudima, samo tišina i može da ostane.

No comments: