Monday, February 1, 2016

Знаме на јапонска Македонија

Една од најсимпатичните варијации на знамиња, односно неофицијални, фиктивни, алтернативни знамиња, ако јас се прашувам, е токму оваа:


Се работи за варијација на знамето не на наша, а на грчка Македонија, кое пак уште во старт претставува варијација (читај: копија) на знамето на Република Македонија од 1992 година, со шеснаесетзрачното сонце, т.н. сонце од Кутлеш (Вергина). Исто како и во случајот со знамето на грчка Македонија, кое што, освен воочливата разлика во боите, практично беше идентично со претходното знаме на Република Македонија (1992-1995), и во овој случај единствената разлика се боите. Наместо сино и жолто, ова фиктивно знаме е обоено во боите на јапонското знаме кое исто така е со сонце.

Извор на сликата:


Види и:

No comments: