Friday, September 1, 2017

„Девојче на Месечината“, рецензија на Весна Ничевска Саравинова

Рецензија на „Девојче на Месечината“ од страна на сликарката Весна Ничевска Саравинова.


Во една малечка сликовница се крие еден голем свет, бесконечен свет на идеалите, светот на сонувачите. Како и „Малиот принц“, тоа малечко девојче е полно љубов за сите, за целиот свет и сите суштества во него и за сите други планети и ѕвезди. А едно момче сонува за таа совршена љубов изгубена меѓу ѕвездите. Во време на подем на материјализмот, една ваква слатка, нежна, поетична сликовница е ѕвезда која ако допре до нечие срце ќе посее семе на поубав свет и секое такво срце засекогаш ќе засвети меѓу ѕвездите. Ова е естетски привлечна, духовно богата и научно поучна сликовница за секоја возраст.

Весна Ничевска Саравинова, дипломиран ликовен уметник

No comments: